Univerzalita kalendária UNI

kalendarium_uni_02Kalendárium UNI prodáváme už od roku 2019. Když jsem s nápadem přišla, mou hlavní potřebou bylo začít si svůj čas plánovat podle jednotlivých oblastí života. V té době jsem si našla svůj fungující a přehledný systém plánování. Můj den byl plný úkolů, které nebyly většinou časově ukotvené, byly ale vázané na nějaké místo, projekt nebo životní roli. Napsala jsem tenkrát o svém plánování podle rolí článek na blog našich partnerek z Fleppi. Zde si můžete přečíst, jak jsem kalendárium UNI využívala dříve. 

 

Kalendárium UNI je navržené tak, aby si ho mohl každý používat různými způsoby, jak právě jemu bude vyhovovat. Já jsem svůj systém obohacovala o různé vychytávky, ale se základní kostrou jsem vydržela dobré dva roky. 

Letos přišel zlom. Nastoupila jsem do nové práce, která přinášela a přináší spoustu nových výzev. Jednou z nich bylo - najít si nový systém, jak plánovat svůj čas a úkoly! Možná nikoho nepřekvapí, že jsem se dostala do svého živlu. 


kalendarium_uni_04

Můj den na pozici projektové manažerky už zahrnuje mnohem více termínově ukotvených aktivit a obnáší také poněkud větší množství úkolů. Svých šest sloupců jsem tedy nově rozdělila následovně: dopoledne, odpoledne a večer / poznámky, domácnost a osobní.

Na levé straně dvojstránky si plánuju své úkoly a aktivity v časových blocích (8-12, 12-16, 16+). Kromě aktivit s pevným termínem si i plánované úkoly rovnou zapisuji do časových „slotů”, kdy se jim budu věnovat. Na pravé straně jsem zachovala rozložení z předchozího systému - podle „rolí” - nebo spíš podle toho, na jaké oblasti svého života bych neměla zapomínat. 

 

Po pár měsících jsem svůj systém levé strany vylepšila ještě o barevné rozlišování „aktivit” a „úkolů”, protože se mi snadno mohlo stát, že mi porada nebo schůzka zapadne mezi velkým množstvím úkolů. A protože můj systém má hodně vychytávek týkajících se barevného označování a rozlišování, ráda se jim budu věnovat v dalším článku!


kalendarium_uni_01_1

Toto kalendárium jsme nazvaly UNI, protože je zkrátka univerzální. Setkaly jsme se s různými způsoby užívání a některé zde uvedu.

 

Tipy jak využívat kalendárium UNI

  • rodinný diář – každý sloupec pro jednoho člena rodiny – já / dítě / manžel
  • sloupce rozdělené podle rolí/projektů – práce / studium / podnikání…
  • podrobné časové plánování – dopoledne / odpoledne / večer
  • nevyužívat sloupce – psát na řádky přes celou šíři stránky



Napište nám, jak využíváte kalendárium UNI vy. Budeme rády za sdílení vaší zkušenosti a zároveň inspiraci pro nás.

 

Autorka článku: Hanka